10 façanes de cases modernistes a Barcelona per descobrir

10 façanes de cases modernistes a Barcelona per descobrir

Façanes de cases a Barcelona. El modernisme a les ciutats de Barcelona

Sempre que es parla de modernisme, pensem en la ciutat de Barcelona, una de les destinacions turístiques més importants del món i, per descomptat, icona del modernisme.

Però moltes vegades oblidem per la força que tenen les façanes de les cases de Barcelona, gràcies a Gaudí i una generació d’arquitectes única, que totes aquestes construccions de cases i de les seves icòniques façanes i formes, es van donar gràcies al poder econòmic dels industrials catalans a finals del segle XIX. La classe alta catalana va manar construir les seves modernes cases (ara nomenades modernistes) a l’albor d’una nova era, però aquestes residències no es van reduir a la ciutat de barcelona, ja que altres ciutats catalanes com Terrasa, Manresa o Sabadell, també posseïen una potent indústria pròpia i les seves classes adinerades van omplir les seves ciutats amb espectaculars edificis.

Avui repassarem 10 de les façanes de cases més icòniques de la província de Barcelona modernista, recordant que Barcelona és molt més que la seva ciutat.

Façanes de cases a Terrassa. El modernisme a Terrassa.

Terrassa és una ciutat privilegiada que ha conservat moltíssims elements del patrimoni industrial tèxtil, no només pels edificis reconeguts pròpiament com a industrials, sinó per la urbanització de la ciutat a partir de l’estructura de vila medieval. Destaquen a Terrassa , des de l’organització urbanística dels carrers, fins a la ubicació de les fàbriques, normalment tèxtils, dels magatzems, de les cases, etc…

En el modernisme de Terrassa destaquen fins i tot espais tant de subministrament d’aliments i com de serveis com d’oci o tendes, farmàcies, estancs, casernes de bombers i un llarg etc. Els propis elements de mobiliari com a llambordes, voreres de llosetes, fanals… són exemples de modernisme.

Actualment, encara es conserven a Terrassa molts d’aquests elements industrials, representant un dels conjunts de patrimoni industrial més destacats de Catalunya.

El Modernisme arquitectònic a Terrassa es caracteritza pel predomini de la línia corba sobre la recta, la riquesa i el detall en la decoració, l’ús freqüent de motius vegetals i el dinamisme de les formes. Les façanes de maó vist són les més utilitzades, encara que l’estuc i la pedra també abunden. Les decoracions exteriors de les façanes solen ser austeres, destacant els interiors, delicadament decorats. Joaquim Vancells i Alexandre de Riquer van ser dos dels màxims difusors del modernisme a Terrassa.

Façana de La Masia Freixa

La Masia Freixa, obra de l’arquitecte Lluís Muncunill, va néixer amb la decisió de l’industrial Josep Freixa de transformar la seva fàbrica en residència familiar.

Aquest singular edifici és una de les obres clau del modernisme de la ciutat de Terrassa i exemple de l’evolució històrica, d’evolució dels usos i funcions que ha tingut al llarg del temps.

Façana de Casa Masia Freixa a Terrassa
Façana de Casa Masia Freixa a Terrassa. Imatge de Wikimedia Commons

 

Façana de Confiteria Vídua Carné (Farmàcia Albiñana)

Ja des de la seva construcció, els baixos d’aquest edifici es van destinar a confiteria i el pis superior a habitatge familiar.

L’artista de Terrassa Joaquim Vancells va dissenyar la façana de la casa i els interiors de l’immoble. A la façana de la casa, sobre el mur estucat blanc, destaquen mosaics, grafiados, sòcol de ceràmica vidriada, el rellotge de sol en la cornisa i les garlandes de flors.

La façana també destaca pels treballs de forja de la balconada i les jardineres del primer pis. De l’interior, destaquen diferents elements de mobiliari original, pintures, forja i ceràmica vidriada.

L’any 1934 es va instal·lar l’actual farmàcia en els baixos de l’edifici.

Façana de Casa Catalonia_Terrassa Confiteria Vidua Carne
Façana de Casa Catalonia (Confiteria Vidua Carne) a Terrassa. Imatges de wikimedia Commons

 

Façana del Magatzem Torras (1914)

L’únic magatzem tèxtil que també es dedicava a la venda al detall.

Es van demolir tres cases del carrer Sant Pere per construir aquest magatzem, obra de Melcior Viñals.

De la façana de la casa, destaca la cantonada de l’edifici: una part superior de la façana amb decoració floral, una al·legoria del comerç i la data de construcció de l’edifici. Una balconada recorre tota la façana i divideix la planta baixa, utilitzada com a magatzem, del primer pis, que era l’habitatge del propietari. El magatzem és conegut també amb el nom de Calç Sastre d’Olesa.

Façana del Magatzem Torras a Terrassa
Façana del Magatzem Torras a Terrassa. Imatge de Wikimedia Commons

 

Més informació a http://visitaterrassa.cat/

Façanes de cases a Sabadell. El modernisme a Sabadell.

Façana de l’hotel Suís (1902)

L’hotel Suís és un dels edificis més emblemàtics del modernisme a Sabadell, sent obra de Juli Batllevell. Destaca de la façana de la casa els elements decoratius, esgrafiats amb motius florals, mosaics i relleus, a més del treball de forja de balconades i finestres.

Façana de l'hotel Suís, Sabadell
Façana de l’hotel Suís, Sabadell. Imatge Wikimedia Commons

 

Façana del despatx LLuch (1908)

En aquest edifici modernista dissenyat per Juli Batllevell, la façana de la casa destaca de nou en gran manera, ja que és rica en ornaments, apreciant-se estucs, mosaic ceràmic i rajola vidriada.

El Despatx Lluch era el despatx tèxtil on es comercialitzaven els tèxtils que fabricava la família Lluch.

La rehabilitació de la façana de l’edifici s’ha realitzat recentment i actualment és seu de l’Oficina d’Atenció Ciutadana de Sabadell.

Façana de Casa Despatx Lluch a Sabadell
Façana de Casa Despatx Lluch a Sabadell. Imatge de Wikimedia Commons

 
Podeu trobar més informació a sabadell.cat

Façanes de cases a Manresa. El modernisme a Manresa.

Al llarg del segle XIX Manresa es va convertir, en una ciutat industrial. Van aparèixer les primeres fàbriques tèxtils i les primeres famílies d’empresaris.

El passeig de Pere III, urbanitzat durant el segle XIX, es va convertir en el lloc de residència preferit de la nova burgesia.

La majoria d’aquestes cases modernistes van ser projectades per arquitectes locals que seguien la tendència que dominava a Barcelona. D’entre els més importants destacaríem a Ignasi Oms i Ponsa i Alexandre Soler i March.

Façana de Casa Lluvià

Projectada per Ignasi Oms en 1908, és considerada com la seva obra més purament modernista. La Casa Lluvià combina un cos central amb dues torres de diferents proporcions i altures. La façana de la Casa Lluvià conserva ornamentació típicament modernista i a l’interior es conserven també alguns elements típics, com les columnes de pedra amb relleus. Actualment és la seu del Col·legi d’Arquitectes del Bages i Berguedà.

Façana de casa Lluvià, Villa Emília a Manresa
Façana de casa Lluvià, Villa Emília a Manresa, imatge de Wikimedia Commons

 

Façana de Casa Gabernet Espanyol

La Casa Gabernet Espanyol és una obra d’Ignasi Oms construïda en 1898 i és un dels millors exemples del Modernisme historicista, combinant elements gòtics i romànics.

Façana de Casa Gabernet Espanyol - Manresa
Façana de Casa Gabernet Espanyol – Manresa. Imatge Wikimedia Commons

 

Façana de Casa Padró

La casa Padró va ser dissenyada en 1918 per Bernat Pejoan i està situada en un xamfrà del passeig de Pere III. És una de les façanes més emblemàtiques de la ciutat de Manresa i en el seu interior acull actualment establiments comercials.

Façana de Casa Padro Riera a Manresa
Façana de Casa Padro Riera a Manresa. Imatge de Wikimedia Commons

Més informació a turisme de Manresa

Façanes de casas a Granollers. El modernisme al Vallès Oriental.

La comarca del Vallès Oriental, a la fi del segle XIX, era una comarca agrícola amb un tímid creixement industrial centrat a la capital, Granollers.

Amb la proximitat amb Barcelona es va desenvolupar un fenomen que va caracteritzar a les poblacions d’aquesta comarca fins a ben entrat el segle XX: l’estiueig.

L’estiueig, des de mitjan segle XIX, es va convertir en la nova forma d’oci per a les classes altes de Barcelona. Les petites poblacions del Vallès es van convertir en llocs on passar l’estiu.

Façana de Casa Torrabadella. Can Ramoneda (1899)

La casa Torrabadella va ser obra de l’arquitecte Francesc Mariné i Martorell que era l’arquitecte municipal de Granollers. Va ser concebuda com a casa familar i seu del negoci del farmacèutic Tomàs Torrabadella.

La façana de la casa és de concepció simètrica amb tres eixos verticals, on destaca la zona central, situada en la cantonada i de forma circular, que finalitza en una torre amb teulada en bec.

açana de Casa Torrebadella - Granollers
Façana de Casa Torrebadella – Granollers. Imatge Wikimedia Commons

 

Façana de Casa Clapés (1904)

La casa Clapés va ser construïda originàriament en el SXVIII i reformada en 1904 per Manuel Joaquim Raspall.

La façana de la casa té una composició simètrica i curvilínia. Tota la façana està formada per una grandiosa i exagerada composició ornamental amb cintes, flors, rajoles i botons en relleu. La façana també destaca pels forjats tipus «fuetada» de les seves balconades.

Façana de casa Clapés a Granollers
Façana de casa Clapés a Granollers. Imatge de Wikimedia Commons

Més informació a visitgranollers.com

Aquest article ha estat realitzat des de Construccions F60, constructora a Barcelona especialitzada en reforma de façanes i des de fa ja 30 anys relitzant reformes a Sabadell i reformes a Terrassa.

¡PRESSUPOST SEN COMPROMIS!
Llámenos ahora al 938310415 o envíenos
un e-mail a info@construccionsf60.com

Gran part d’aquesta informació ha sigut possible gràcies a rutadelmodernisme.com/

10 façanes de cases modernistes a Barcelona per descobrir, modificado: por

Deja una respuesta

Your email address will not be published.

*

¡Solicite su presupuesto sin compromiso ahora!
Llámenos al 938310415 o envíenos un e-mail a info@construccionsf60.com